Links

- REVIEWS -

main whatisnew download strength features shots subscribe reviews FAQ price list phonelistemail list how to order aegon bench database util epd2diagramj. noomen column DIAZ column misc. older topics comp. profile cartoon mode

REBEL 11.0 review

by Ernst WaletElke keer als er een nieuwe beta periode op het punt staat te beginnen, krijg ik de kriebels.  Je vraagt je af hoe het programma zich het afgelopen jaar ontwikkeld heeft.  Zijn er nieuwe opties of eventuele verbeteringen op bestaande mogelijkheden en vooral, is het programma sterker gaan schaken.

Rebel 11 was hier geen uitzondering op en ik beschouw het uiteindelijke product een kroon op een jaar ontwikkelen en een maand beta testen.

Rebel 11 bestaat uit twee programma's namelijk Rebel Century 3.0 en Rebel Tiger II en van elk van deze twee wil ik een aspect uitlichten.

Ik begin met Century 3.0.  De optie om verschillende persoonlijkheden in te stellen maakt dat je evalutatie-funktie van het programma naar eigen smaak kan aanpassen.  Dit levert een, voor mij althans, onuitputtelijke bron van experimenteren.  Zo heb ik reeds bij Century 1.0 veel lezier beleefd bij het ontwikkelen van de Polgar personaliteit.

Behalve het aanpassen van de waarden van de stukken, kun je ook zaken zoals koningsveiligheid, mobiliteit en agressiviteit instellen.  Wil je een Rebel die je de vouwen uit je broek aanvalt?  Geen probleem.  En passievere speelstijl?  Natuurlijk ook mogelijk.  Een Rebel die een gambiet partij speelt?  Kan ook.  De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.  Als je dit optelt bij de enorme verbetering van de zoek algoritmes van Century 3.0 dan weet ik nu al dit ik weer menige winteravond onder de pannen ben!


Dan nu Tiger II.  Al sinds het beta testen van Tiger I heb ik zowel bij ChessNet als bij FICS een computer account aangevraagd en ik moet zeggen, het spelen over internet is een fantastische mogelijkheid van Tiger. 

Het volgen van dergelijke partijen kan enorm spannend zijn.  Bovendien heb je nu twee Tigers met elk hun specifieke speelstijl voorhanden n.l. Tiger 13.0 en Gambit Tiger 1.00, zodat je kunt testen met welke versie je het beste tegen een bepaalde tegenstander scoort.  Tiger 13.0 speelt solide, bijna saai soms terwijl Gambit Tiger juist de aanval kiest en daarvoor bepaalde risico's durft te nemen.  Dat kan wel eens verkeerd uitpakken maar levert in ieder geval spectaculaire partijen op.

De internet-interface van Tiger II is enorm verbeterd, je kunt nu bijvoorbeeld de plaats van het internet venster in je lay-out opslaan. Ik verwacht nog menig uurtje op FICS of ChessNet door te brengen met Rebel-Tiger II!

Ernst Walet.